BALANSVERSLAG

Na twee jaar lezen en schrijven aan deze blog is het tijd om de balans op te maken en even terug te blikken op mijn leeservaringen tijdens deze opleiding. Zoals in mijn fictieautobiografie staat geschreven, heb ik lezen altijd leuk gevonden. In het drukke volwassenleven werd dit echter een vakantiebezigheid en kwam ik de rest van het jaar niet tot lezen. Ik was dan ook blij dat ik hier in deze opleiding terug verplicht tijd voor moest vrij maken, want eigenlijk vind ik lezen heel ontspannend.

Bij de start van het schooljaar in 2021 wist een sterke dagelijkse leesroutine te kweken. Ik begon de dag altijd al lezend en als ik het boek goed vond, nam ik het meerdere malen per dag vast. Zo maakte ik heel snel veel leeskilometers. Op het einde van het eerste schooljaar had ik al vier boeken gelezen die eigenlijk pas voor deel twee van de blog bedoeld waren. Ik had de smaak goed te pakken en tijdens de eindeloze zomervakantie tussen de twee schooljaren in, besloot ik om verder te lezen voor het plezier en dus andere boeken te lezen, die niet op deze blog zijn beland. Ik las die zomer tien extra boeken, waarvan ik een groot deel wel had leren kennen via de lessen literatuur of de leeslijst. In mijn tweede schooljaar probeerde ik op hetzelfde elan verder te lezen, maar door meer schoolwerk, twee grote stages en gezinsuitbreiding, kwam het lezen terug op een lager pitje te staan. Ik hoop binnenkort de draad weer actiever op te pikken in de zomer en ook volgend schooljaar terug meer leesroutine te ontwikkelen. Hoewel er op mijn leeslijst veertien romans staan, klop ik na twee schooljaren af op 29 gelezen boeken. Een verdubbeling waar ik trots op ben! Ik had graag de dertig gehaald als persoonlijk doel, maar dit bleek net één boek te ambitieus te zijn. Ik kan wel zeggen dat deze blog me heeft geïnspireerd en goesting heeft doen krijgen om veel te lezen.

Ik was het genre jeugdliteratuur wat uit het oog verloren en heb ontdekt dat hier vaak pareltjes van boeken tussen zitten die even goed in de selectie voor volwassenen mogen staan. Ondertussen heb ik de reflex om in de bibliotheek ook in deze collectie te snuisteren. Ik kijk ernaar uit om nog het vervolg te lezen van Brief voor de koning van Tonke Dragt en de rest van de Matched-trilogie van Ally Condie. Tijdens de lessen heb ik gemerkt dat boekpromotie door anderen goed werkt. Na de SLOVVI-lessen heb ik me in de zomer ook gewaagd aan Jonkvrouw en Sequoia en dat vond ik beide aanraders. Via de literatuurlessen kwam ik terecht bij dichter Rodaan Al Galidi waarvan ik zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg las en dankzij de sprookjeslessen werd ik geprikkeld om hedendaagse adaptaties te lezen zoals De meisjes van Annet Schaap en Er was eens iets anders van Danielle Teller. Ik merk dat ik een reflex heb gecreëerd om ogen en oren goed open te houden om ze geïnspireerd te raken en mij want-to-read-lijstje op Goodreads aan te vullen.

Over het algemeen is mijn literaire voorkeur niet veranderd, maar wel uitgebreid. Ik hou nog steeds van psychologische en historische romans. De toppers uit mijn leeslijst waren dan ook Allemaal willen we de hemel en Het moois dat we delen. Daarnaast ben ik ook aangenaam verrast door de graphic novel. Zo ligt Arlo van Floor Denil al klaar om binnenkort vast te nemen. Mijn grootste ontdekking was Pallieter van Felix Timmermans. Zonder deze blog was ik waarschijnlijk nooit bij het boek uitgekomen. Het sappige taaltje, de inkijk in een Vlaanderen van een eeuw geleden… Het was een nieuwe wereld die voor mij openging. Ik ben benieuwd om meer van deze Vlaamse klassiekers te lezen. Daarnaast merk ik ook een grote aantrekkingskracht tot de toekomstroman met dystopisch karakter, zoals Matched en Sequoia. Dat viel extra op toen ik de tv-serie Arcardia keek en ik het boeiend vond dat ik deze kon vergelijken met andere fictieve dystopische maatschappijen.

In mijn fictieautobiografie bij de start van het eerste academiejaar gaf ik aan dat mijn literair competentieniveau toen niveau vier was. Ik heb tijdens deze opleiding voor het eerst boeken gelezen van competentieniveau vijf of zes: De stad der blinden van José Saramago, Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans en Oliver Twist van Charles Dickens. Deze dikke kleppers heb ik steeds moeten doorploeteren. Ik heb ze allemaal wel uitgelezen, maar dat was toch vooral omdat het verplicht was. Ik kan dus zeggen dat ik wel boeken kan lezen van literair competentieniveau vijf of zes, maar dat ik hier weinig tot geen plezier aan beleef. Daarom denk ik dat ik ongewijzigd op literair competentieniveau vier blijf. Mijn goesting om te lezen is wel sterk gestegen en dat lijkt me toch het allerbelangrijkste.

Overzicht van de extra boeken die ik las en die niet op deze blog zijn beland

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri
De draken van Atlantis – Karel Smolders
De golf – Morton Rhue
De meisjes: zeven sprookjes – Annet Schaap
De poppenspeler van Lampedusa – Rindert Kromhout
De stad der blinden – José Saramago
Eén mens is genoeg – Els Beerten
Er was eens iets anders – Danielle Teller
Het Diner - Herman Koch
Hoe ik talent voor het leven kreeg – Rodaan Al Galidi
Jonkvrouw – Jean-Claude van Rijckerghem en Pat van Beirs
Oorlogswinter – Jan Terlouw
Sequoia – Kristien van Lierde
Yuma – Kristien van Lierde
Tijl Uilenspiegel – Walter van den Broeck
© Kaat Verschueren
Alle rechten voorbehouden 2022
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin