LECTUURFICHE TEGENWOORDIG HEET IEDEREEN SORRY
Moeyaert, B. (2019) Tegenwoordig heet iedereen sorry
Amsterdam-Antwerpen: Querido

Bianca is onhandelbaar. Dat beweert haar vader toch. Ze krijgt die boodschap van haar moeder te horen. Die vindt dat ze eerder een meisje met een handleiding is. Bianca's ouders zijn gescheiden. Vader en 'zijn Cruz' willen dat Bianca niet meer elk weekend naar hen komt. Bianca's broertje Alan heeft al verschillende hartoperaties gehad. Zijn vriendje Jazz komt spelen. De moeder van Jazz blijkt Billie King te zijn, de favoriete actrice van Bianca. Plots zit Billie King bij hen thuis in de zetel en dat maakt een grote indruk op Bianca.
Bart Moeyaert duikt in het tienerbrein van een zogenaamd onhandelbaar meisje. Hij neemt je als lezer mee in de eindeloze gedachtestroom van Bianca. Die schiet soms alle kanten uit en deze korte flarden geeft Moeyaert weer door het gebruik van schuine strepen. Het volledige verhaal speelt zich af in het huis van het gezin en draait rond één namiddag. Er gebeurt eigenlijk weinig, behalve in Bianca haar hoofd.
Tegenwoordig heet iedereen sorry is de term psychologische roman zeker waardig. Moeyaert legt op een sterke manier de geheimen van een tienerbrein bloot. Je wordt als lezer meegesleurd in de gedachtes van Bianca en je staat er van versteld hoeveel hersenkronkels iemand op één namiddag kan maken. Ik denk dat veel ouders én leerkrachten er baat bij zouden hebben dit boek te lezen. Je begrijpt een tiener plots stukken beter.
Maar eerlijk is eerlijk, ik vond het boek tegenvallen. Misschien startte ik met te hoge verwachtigen? Ik wist dat dit een sterk bejubeld boek was en ik dacht me vaag te herinneren dat ik het verleden nog boeken van Moeyaert met plezier had gelezen.
Ik begon het boek te lezen zonder op voorhand veel over het verhaal te weten. Op het boek zelf is geen korte inhoud te vinden dus ik begon zonder context te lezen. Dat was voor mij persoonlijk een probleem. Ik miste lange tijd tijdens het lezen achtergrondinformatie over de personages. Hoe oud is Bianca juist? Welke ziekte heeft haar broer Alan? Zijn haar ouders al lang uit elkaar? Hoe was de siuatie thuis voor de echtscheiding? Sommige van deze vragen werden in de loop van het verhaal beantwoord, andere niet. Daardoor merkte ik dat ik het moeilijk had mij goed aan de personages te hechten en volledig mee te leven. Ik bleef op een zekere afstand en dat vond ik jammer, want op zich leent het verhaal zich er toe om je volledig mee te sleuren. Daarnaast lag voor mij het tempo iets te traag en had ik het gevoel dat alles nogal langdradig werd uitgesmeerd.
Tegenwoordig heet iedereen sorry laat me met een dubbel gevoel achter. Moeyaert weet een krachtig en intiem portret te schilderen van een tiener die worstelt met zichzelf. Hoe geef je in je adolescentie vorm aan je eigen identiteit? Ik denk dat velen onder ons vergeten zijn dat dat echt niet zo eenvoudig is. Hoewel ik er zelf niet volledig door geraakt werd, is het naar mijn mening toch een must read als je het tienerbrein eens van binnenuit wil horen razen.
"Soms is de prop in mijn keel heel klein.
Soms is hij er niet.
Heel soms is hij reusachtig.
Nu is het heel soms."
(Moeyaert, 2019, p. 68)