Peerfeedback 


Peerfeedback voor Kurt Rotthier

https://goud-op-snee.webnode.be

Dag Kurt

Ik nam zonet je blog Goud op snee door. Na een paar maanden enkel aan mijn eigen blog te werken, vond ik het heel fijn om ook het harde werk van iemand anders eens te doorspitten. Het maakt dat je op een andere manier naar je eigen werk gaat kijken.

Op sommige vlakken heb je me geïnspireerd. Daarnaast heb ik ook een aantal suggesties voor jou. Ik bespreek hieronder alle pagina's van je blog.

Startpagina

De startpagina geeft een verzorgde indruk. De indeling van je navigatiemenu is erg overzichtelijk. Alle pagina's in het navigatiemenu krijgen, is iets wat ik zelf ook ga proberen. Ik vind je startpagina nogal leeg ogen. Er staat een korte, droge introtekst. Ik denk dat je hier meer kan doen. Wat meer over jezelf vertellen, een korte intro waarbij je de lezer meer aanspreekt ... De vlotte pen die je elders in je blog hanteert mag hier zeker ook meer tot uiting komen.

Verder viel het me op dat de titel van je blog Goud op snee nergens op je blog terugkomt, buiten in de afbeelding. Dat vind ik wat raar. Ik zou deze zeker ook echt op je blog zetten. Misschien kan je in de introtekst iets vertellen waarom je deze titel hebt gekozen?

Fictieautobiografie

In jouw fictieautobiografie komt jouw eigen typische schrijfstijl naar boven. Dat vond ik leuk om te ontdekken. Je hebt een vlotte pen en bent een sterke verhalenverteller. Hier en daar een tikkeltje brutaal, recht voor de raap en een dosis droge humor, zo zou ik je schrijfstijl kenmerken. Je uitspraken over Amerikanen en e-readers winden er geen doekjes om. Ik moest er luidop mee lachen.

Waar ik inhoudelijk een beetje op mijn honger bleef zitten, is de overgang van de jaren 2000 tot nu. Je haalt het boek van Jeroen Brouwers aan en daarna volgt er een indrukwekkend lijstje van boeken over je literaire competentie. Ik ben benieuwd hoe jouw voorkeuren en leescompetentie zich daarnaar ontwikkeld hebben. Naar mijn gevoel mist er nog wat informatie om dat goed te begrijpen.

Leeslijst

Het is goed dat je voor je leeslijst met covers werkt. Dat je zo makkelijk kan doorklikken naar de lectuurfiches is erg handig. De stukken tekstblok over de covers, waarbij de tekstblokken allemaal een ander formaat hebben, oogt visueel niet zo aantrekkelijk. Doordat je maar de breedte van de cover als tekstvlak kan gebruiken, moet je veel woorden splitsen. Dat leest niet zo gemakkelijk en oogt wat slordig. Ik zou hier een andere vormgeving voor zoeken.

Bovendien ontbreken er volgens mij een aantal elementen die in de leeslijst moeten worden opgenomen: leeftijdscategorie, genre, trefwoorden, bekroningen ... Door deze elementen toe te voegen zal je een completer overzicht. Op die manier hebben de lezers van je blog ook al iets meer informatie gekregen voor ze doorklikken naar de lectuurfiche. Dat lijkt me een must.

Lectuurfiches

De lectuurfiches zijn goed opgebouwd. Door gebruik te maken van cursieve en vetgedrukte lettertypes maak je het voor je lezers overzichtelijk en behapbaar. Ik denk dat je soms nog wat moet zoeken naar het evenwicht tussen de samenvatting van het verhaal en de beschrijving van je eigen leeservaring/beleving. Je samenvattingen zijn behoorlijk lang terwijl je eigen leesbeleving vaak kort en bondig wordt beschreven. Ik zou proberen dit om te draaien. Ik ben namelijk vooral benieuwd wat hij van het boek vond.

Je kan met weinig woorden veel zeggen. Dat is zeker een sterkte. Toch zou ik in je lectuurfiches wat meer willen lezen wat de boeken echt met jou gedaan hebben. Bij het lezen van je lectuurfiches vroeg ik me ook soms af waarom je een bepaald boek gekozen hebt. Kende je de schrijver al? Wat heeft je getriggerd om het boek te lezen? Welke verwachtingen had je en zijn deze ingelost?

Bij de lectuurfiche van Misschien morgen... zou het visueel sterker zijn moest je een scherpe afbeelding van de cover vinden. Verder las ik hier en daar een vergeten woord of schrijffoutje. Lees je teksten zeker nog eens rustig na.

Stripanalyse

Je geeft hier een heldere uiteenzetting over de stereotypering waar ik me inhoudelijk bij aansluit. Wanneer je het over je kijk- en leeservaring hebt, ga je eigenlijk terug verder over dit thema van stereotypering. Ik denk dat je deze twee delen beter samenvoegt. De stukjes afbeeldingen die je hier gebruikt, verhelderen wat je in je eerste alinea's schrijft. Ik zou bij je kijk- en leeservaring graag meer je persoonlijke ervaring van het lezen van een strip an sich te weten komen.

Algemene conclusie

Je bent een sterke blog aan het ontwikkelen. Je hebt een vlotte pen met een eigen schrijfstijl die ik als lezer zeker kan appreciëren. Over het algemeen oogt je blog duidelijk en overzichtelijk. Er zit een goed opbouw in de volledige blog en in de aparte pagina's. Enkel je leeslijst kan op dit vlak nog verbeterd worden. Je intropagina kan nog een persoonlijke toets gebruiken. Je bent recht voor de raap en durft je mening uiten. Toch zou ik graag nog meer lezen over je leeservaringen, leesbelevingen en motivaties.

Groeten

Kaat

© Kaat Verschueren
Alle rechten voorbehouden 2022
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin